Wie zijn wij en wat doen we?
Onze school
Obs de Dukdalf is één van de scholen behorend bij stichting ‘Ante’. Wij zijn een Openbare Basisschool. Dat betekent dat wij iedereen welkom heten, zonder onderscheid te maken in geloof, levensovertuiging, culturele achtergrond of maatschappelijke positie van ouders. Wij vinden het belangrijk dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het accepteren en respecteren van verschillen gaat hiermee samen. Wij willen de leerlingen zodanig begeleiden dat zij zelfstandig kunnen werken en leven in onze maatschappij. Een goede communicatie is hierin erg belangrijk.
Ons schoolteam
De Dukdalf heeft ongeveer 380 leerlingen, verdeeld over 17 groepen. Dat betekent dat we gemiddeld 22 à 23 leerlingen per groep hebben. Naast de twee directeuren werken er twee Intern begeleiders, vier onderwijsassistenten, een conciërge en ruim 30 leerkrachten op de school. Wij beschikken ook over een vakleerkracht gymnastiek. Een aantal leerkrachten heeft zich gespecialiseerd in een bepaalde discipline (hoogbegaafdheid, gedrag, kanjer, opleider in de school,…).
Samenwerking met organisaties
Op De Dukdalf zijn twee peuterklassen van de Kinderopvang Dronten gehuisvest. Daarnaast wordt ook de BSO (= Buitenschoolse Opvang) verzorgd door Kinderopvang Dronten. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je kind de hele dag in goede handen is.
De organisatie Intraverte komt één keer in de week kinderen begeleiden. Je kan je kind bij hen aanmelden voor de ontwikkeling op verschillende gebieden met betrekking tot gedrag (vergroten van zelfvertrouwen, weerbaarheid, concentratie, overgevoeligheid, samenspelen) en motoriek (bijvoorbeeld voor het schrijven).
De IJsselgroep begeleidt kinderen met een verklaring voor dyslexie. Ook zij komen één keer per week op school.
Kindgericht
Omdat niet elk kind gelijk is, passen we waar nodig de leerstof aan aan het kind. Dat kan qua niveau zijn maar ook voor wat betreft de hoeveelheid stof. Bovendien verschilt dit natuurlijk per vakgebied, zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een kind goed kan rekenen en op een gemiddeld niveau taal volgt. Naast de kennis zijn de groei in zelfstandigheid, het dragen van verantwoordelijkheid en het leren plannen ook belangrijk. We begeleiden de kinderen hierin zodat zij een goed en stevig vervolg kunnen maken in hun verdere leven.
Omgaan met elkaar
Het motto van het openbaar onderwijs luidt: ‘Niet apart maar samen‘. Gelijkwaardigheid tussen mensen, elkaar accepteren en respecteren zijn daarin belangrijke waarden. Vanuit een veilig gevoel komen kinderen tot leren.
Kanjertraining is een middel in het vormgeven daarvan. Vanaf groep 1 worden lessen hierin gegeven waarbij een bepaalde omgangscultuur ontstaat. De kanjertraining bevordert het vertrouwen en de veiligheid in de klas, het versterkt de sociale vaardigheden, kinderen leren om te gaan bij pesten en andere conflicten, ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag en krijgen inzicht in het gedrag van anderen.
Godsdiensten en culturen
Binnen het vak wereldoriëntatie besteden we ook aandacht aan andere godsdiensten en andere culturen. Als openbare school vinden wij het belangrijk dat kinderen kennis hebben van de wereld om hen heen.
Een dag op De Dukdalf
Elke schooldag gaat de deur 10 minuten vóór aanvang van de lessen open. Zo kun je je kind naar de klas brengen, even kijken waar je kind mee bezig is op school en eventueel de leerkracht kort spreken of een afspraak maken. Na de tweede bel, om 8:30 uur, starten de lessen. De leerkrachten bespreken met de kinderen wat het programma voor die dag is. Voor de pauze krijgen de kinderen de gelegenheid hun eten en drinken te nuttigen. Wij adviseren om iets gezonds mee te geven, dus fruit of een boterham. Drinkbekers graag voorzien van een naam. Na deze versnapering gaan de kinderen onder toezicht van een aantal leerkrachten naar buiten. Bij regen blijven ze binnen. De kleuters gaan op andere tijden naar buiten. We hanteren het ‘vijf gelijke dagen’ model. Dat betekent dat alle groepen elke dag van 08:30 uur tot 14:00 uur naar school gaan.
Tussen de middag eten de kinderen samen met de leerkracht hun lunch op waarna ze even buiten gaan spelen om vervolgens verder te gaan met de lessen.
Weeksluitingen en open podia
Meerdere keren per jaar genieten we met de hele school van de weeksluitingen. Elke groep verzorgt sowieso één keer per jaar een optreden rondom een thema. Dat kan door een toneelstukje op te voeren, een liedje te zingen, een gedicht voor te dragen of een dansje te doen. Naast de weeksluitingen houden we regelmatig een ‘open podium’. Kinderen die het leuk vinden kunnen zich inschrijven om iets voor te dragen aan de hele school. Uiteraard ben je als ouder, verzorger of grootouder van harte welkom om de weeksluiting van je (klein)kind bij te wonen.
Het podium wordt ook gebruikt om de sint te verwelkomen, kerst te vieren, de kinderboekenweek te openen en te sluiten, optredens te bekijken naar aanleiding van een themaweek en bij andere speciale gebeurtenissen.
Sport en bewegen
Alle groepen krijgen twee keer per week gym. Eén keer per week worden de gymlessen in de groepen 3 t/m 8 verzorgd door een vakleerkracht. De tweede dag geeft de (bevoegde) leerkracht zelf de gymles. De kleuters hebben een eigen speelzaal die de hele week gebruikt kan worden, zij kunnen dus op meerdere momenten gymmen. De kinderen in groep 3 gaan, naast het speelkwartier, ook op andere momenten naar buiten. Zij hebben meer momenten van bewegen nodig om geconcentreerd te kunnen blijven in de lessen. Ook tijdens de lessen wordt aan beweging gedaan: het zogenaamd ‘bewegend leren’.
Vanaf groep 5 wordt er twee keer per jaar middels een sporttoernooi, kennis gemaakt met diverse sporten. Groep 5 gaat korfballen en naar atletiek, groep 6 doet mee aan het toernooi voetballen en hockeyen, groep 7 gaat basketballen en speelt wifflebal en groep 8 tenslotte doet mee aan een handbaltoernooi en aan zwemmen.
De groepen 7 en 8 hebben naast deze activiteiten een sporttoernooi, georganiseerd door de vakleerkrachten gym.
Uitstapjes/Cultuur
Elk jaar gaan de kinderen een voorstelling bekijken of gaan ze op excursie gerelateerd aan een thema uit de lessen Wereld Oriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en techniek).
Jarig / Traktaties
Als je kind jarig is mag hij/zij trakteren aan de kinderen in de eigen klas. Een traktatie mag maar is niet verplicht.
Ook de leerkrachten vieren één keer per jaar hun verjaardag. Dat doen we allemaal tegelijk op de ‘verjaardagen dag’. Tijdens deze dag is het feest en mogen de kinderen verkleed komen. Er wordt voor één keer geen les gegeven, we draaien dan een feestelijk programma!