OBS de Dukdalf Dronten lezen

Steeds meer

verantwoordelijkheid

Wat is er belangrijk in de bovenbouw

  • Steeds meer verantwoordelijkheid

    Halverwege groep 6 zijn we gestart met het plannen over meerdere dagen. In de bovenbouw worden de leerlingen steeds meer eigenaar van hun werk, het leren plannen wordt uitgebreid en de verantwoordelijkheid wordt groter.

  • Het voortgezet onderwijs lonkt

    We werken langzamerhand toe naar de volgende stap in de schoolcarrière. De leerlingen maken structureel huiswerk en we leren hen steeds meer initiatief te tonen, zodat ze voorbereid zijn om meer op eigen benen te staan.

  • Musical

    In de Meerpaal treden de leerlingen op in de grote zaal voor wel 600 toeschouwers. Deze traditie is voortgekomen uit de eerste jaren van De Dukdalf. De leerlingen worden bijgestaan door een heuse band en de technici zorgen voor de licht- en geluidseffecten.

Samen op weg

De skills die nodig zijn voor de toekomst worden verder ontwikkeld. Leerlingen worden aangemoedigd zelf verantwoordelijk te zijn voor de keuzes die ze maken. Zo leren zij zich staande te houden op het voortgezet onderwijs, dat geeft hen zelfvertrouwen. Bewustwording is daarbij belangrijk.

Groep 7

In groep 7 leren we veel nieuwe dingen.

Naast de uitbreiding van het woordbenoemen en de zinsontleding, maken we een start met de werkwoordspelling. We leren hoe we de regels van ’t kofschip moeten hanteren. De spellingwoorden worden weer moeilijker.

Bij rekenen krijgen we veel nieuwe onderwerpen. We gaan met procenten oefenen, waarbij de tafels weer nodig zijn. Ook gaan we dieper in op het rekenen met breuken en leren we wat verhoudingen zijn. De omtrek, oppervlakte en inhoud van bijvoorbeeld gebouwen en tuinen wordt berekend.

De wereld wordt steeds groter en we gaan ons verdiepen in de Indianen, de Vikingen, de Ottomanen en de nieuwe tijd. De topografie wordt hieraan gekoppeld.

Ook in deze groep houdt iedereen een spreekbeurt en een boekbespreking.

Met verkeer gaan we druk bezig met alle borden, afspraken en regels, zodat we aan het eind van het schooljaar goed zijn voorbereid voor het verkeersexamen. We maken dan een toets en gaan een stukje fietsen.

Dit jaar maken we kennis met een vrij nieuwe sport, wifflebal. Ook hebben we een basketbaltoernooi en een algemene sportdag.

We zingen de liedjes van de musical in de Meerpaal, samen met groep 8, en verzorgen een act.

In februari krijgen we een ‘pré-advies’ voor de middelbare school. Aan het eind volgt dan het ‘voorlopig advies’. Ook wordt besproken waar in groep 8 nog extra aandacht aan besteed wordt.

Tenslotte gaan we in groep 7 drie dagen op kamp.

Groep 8

In groep 8 zijn we bezig om de tijd op de basisschool af te ronden. We werken met een agenda en we krijgen huiswerk om ons alvast voor te bereiden op het voortgezet onderwijs.

In deze groep verstevigen we alles wat we geleerd hebben. Met spelling gaan we aan de slag met Franse en Engelse leenwoorden.

We gaan dieper op de onderwerpen bij het rekenen in, zodat we daar meer bedreven in worden.

Bij wereldoriëntatie bespreken we de Maori, de Aziaten en de Nieuwste tijd. Ook de topografie wordt daarop aangepast.

We houden onze laatste presentaties op de basisschool en we maken een werkstuk.

We gaan handballen en hebben een zwemtoernooi. Ook doen we mee aan de sportdag.

In februari geven we het advies voor het vervolg van de schoolcarrière. Dit is voorafgaand aan de doorstroomtoets in februari.

Het schooljaar sluiten we af met een groots opgezette musical in De Meerpaal en een drie-daags kamp. Tenslotte hebben we nog een afscheidsavond met een disco en dan… glijden we de school uit, op weg naar een nieuwe start!

Bovenbouw in beeld

Kinderen aan het woord

“Je leert veel van de leerkracht en als je nog steeds iets moeilijk vindt, dan wordt het je nog een keer uitgelegd.”

“Ik vind het leren het leukst, want ze helpen bij alles waar je moeite mee hebt. Het is super gezellig hier op school.”

“Iedereen is welkom op deze school”

“Als iemand gepest wordt dan wordt je door de juffen en meesters geholpen”

Kom eens langs!